Artiest | Junadry Leocaria |
Duur | 60 min |
"Junadry Leocaria maakt haar werk puur vanuit de emotie, je kunt niet om haar heen. Nu krijg je dé kans om haar samen met haar vader in deze hyper-persoonlijke voorstelling te zien."
— Marc Maris (dansprogrammeur Korzo)
Een vader en dochter vinden elkaar (weer)
Mi Pret’i Wowo (mijn oogappel) is een interdisciplinaire ritmische zoektocht naar verbinding en heling. Een duet gedanst door choreografe Junadry Leocaria en haar vader, voormalig professioneel danser Junny Candido Maduro.
Afro-Caribische dansstijlen, Latin, Waacking en live visual storytelling komen samen in een voorstelling die de complexiteit van de relatie tussen vader en dochter uitlicht. Het toont de kwetsbare kant van een trotse man die verlangt naar vergiffenis, compassie en liefde van zijn dochter. Via film, live tekeningen en storytelling brengt beeldend kunstenaar Richard Kofi tevens een rijk verleden in beeld van danstradities en culturen die generatie op generatie worden doorgegeven.
Mi Pret’i Wowo neemt je mee naar een wereld waarin collectieve heling centraal staat, zwaktes getoond mogen worden en waarin ruimte gecreëerd wordt voor nieuwe verhalen.
Junadry Leocaria (Willemstad, 1985) is een opvallende verschijning in het Nederlandse urban danstheater. Haar professionele danscarrière begon op 18-jarige leeftijd bij ISH Dance Collective. Leocaria stapte daarna over naar Don’t Hit Mama, waar ze 8 jaar besteedde aan het cultiveren van haar vaardigheden.
Bij het ontwikkelen van haar kenmerkende stijl, is Leocaria’s kennis van Curaçaos immaterieel erfgoed van grote invloed. Dit komt tot uiting in haar bekroonde korte film Imprenta (2021) en haar voorstellingen Sugar Coated (2017), Ta(m)bu (2018) en Mi Alma (2023) die allen gemaakt werden in samenwerking met Korzo, Den Haag.
Sinds zij zich verdiept in het cultureel erfgoed van Curaçao, haar roots, het slavernijverleden, verbinding, heling, oude danstradities en rituelen heeft ze zich als doel gesteld het publiek (en zichzelf) via de dans te bevrijden. Deze verdieping in haar werk zorgde voor bijzondere samenwerkingen met musea zoals o.a. het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Nederlandse Fotomuseum en Museum Rembrandthuis.
Junadry is een rauwe, pure maker, die als geen ander de dans tot inzet maakt van emotie. Met haar geheel eigen stijl vormt zij een authentieke toevoeging aan het Nederlandse dansveld
Candido Maduro, beter bekend als Junny Maduro (1963) is een geboren entertainer. Hij begon op zijn 15de met dansen bij Ballet en Dansschool “Les Sylphides” en bij Balletschool Ecole danse. Daarna maakte hij deel uit van dansgroep The Dance Heritage. Met The Dance Heritage verzorgde hij diversen optredens in Hotels en Theaters op het Eiland Curaçao, onder andere een tribuut aan Sam Cook en diverse optredens met Daddy Brokke & Tony Sherman van de Sherman brothers. In begin jaren 80 hebben zij Curaçao vertegenwoordigd in New York City (Radio City Music Hall), Rome (Italië) en twee keer op de World Fair dansfestival in Nashville en Knoxville in Tennessee.
Maduro was ook onderdeel van grupo Folklorico Kreativo waarmee hij Curaçao vertegenwoordigde In Venezuela, Aruba, Bonaire en de bovenwindse Eilanden. In 1984 waren zij uitgenodigd door Stichting Culturele Samenwerking (NL) en hebben met hun show een tour gedaan in Nederland.
Vanaf 1988 was Maduro lid van diverse dansgroepen, onder andere Afro-Caribbean zij diverse optredens verzorgd voor Kas di Korsow (Curacaohuis) in theaters en hotels in Nederland, België en Duitsland.
Naast uitvoerend danser en model was Junny jaren actief als dansdocent in Nederland bij o.a. Tropical Swing (16jaar), Swing Latino en Latin Spirit events. Als zeer gemotiveerde, getalenteerde en toegewijde docent wist hij met zijn passie en enthousiasme vele cursisten aan zich te binden, zijn lessen stonden altijd vol. Vele bedrijfsfeestjes zijn op vrolijke wijze gestart door zijn aanstekelijke dansworkshops. Ook verzorgde hij regelmatig dansworkshops als verlengstuk van een cursus communicatie of als vrolijk toegift in dit kader. Junny weet als geen ander het plezier van dansen over te brengen op mensen.
In 2009 moest hij noodgedwongen stoppen vanwege zijn plotselinge aandoening. Een verdriet dat door alle dansscholen en bedrijven waar hij voor werkte werd gevoeld.
Junny Candido Maduro heeft decennialang velen geëntertaind, geïnspireerd en getraind. Hij heeft met zijn passie en liefde voor dans veel betekent voor de Afro-Caribische/Latin dansgemeenschap en heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan het verspreiden van de dans. Zijn manier van bewegen en overdracht was uniek en ongeëvenaard.
Na jaren van revalidatie, trekt Maduro zijn dansschoenen weer aan want bloed kruipt waar het niet gaan kan.
De Arnhemse kunstenaar en curator Richard Kofi (1988) onderzoekt on-afgeronde geschiedenissen en geeft deze speculatieve toekomsten. Bij zijn aanpak zijn heden, verleden en toekomst aan elkaar verbonden. Kofi maakt voornamelijk tekeningen en collages - hij was onder andere Stadstekenaar van Amsterdam - maar stelt ook interdisciplinaire kunstprojecten samen. De projecten komen voort uit Kofi's interesse in Afrofuturisme en het concept Astro-Blackness, waarbij Zwart bewustzijn voorbijgaat aan eurocentrisme en witheid, en zoekt naar een oorspronkelijke, authentieke positionering ten opzichte van de natuur, de kosmos, mythologie, technologie en wetenschap.
Deze thema’s maakt hij bespreekbaar in zijn podcast Project Wiaspora, die hij maakt in samenwerking met publicist Simone Zeefuik en het Arnhemse productiehuis La Fam. Op sociale media is Kofi zichtbaar en uitgesproken over de thema’s uit zijn werk en deelt hij zijn tekeningen en schilderijen, kennis en ervaringen veelvuldig met zijn volgers.
De interviews die plaats vinden tijdens Junadry’s onderzoeksreizen evenals de nagesprekken worden verwerkt tot podcasts. Deze afleveringen worden gepubliceerd op het podcast platform “Project Wiaspora”. Luister het hier: https://www.richardkofi.com/projectwiaspora
Makers | Junadry Leocaria, Candido Junior Maduro, Richard Kofi |
Dramaturgie | Leo Spreksel |
Licht, ontwerp en techniek | Boy den Boer |
Kostuum | Linda Lie-Sem |
Film en editing | Richard Kofi,Marcellino van Calias, Illest Preacha |
Muziek | Vernon Chatlein, Dizzi Geetha, Tipiko Den Haag, Doble R |
Coproducenten | Nederlandse Dansdagen en Korzo |
Fondsen | DNB Fonds, Cultuurfonds, Fonds Podium Kunsten, Fonds 21 |
Met dank aan | De Nederlandse Dansdagen |
Korzo Zaal