Uitvoerenden | Hind Ennaira & Amsterdams Andalusisch Orkest |
Duur | 120 min |
Programmalijn |
Roots & IdentityMakers tonen hoe zij omgaan met vragen over afkomst, identiteit, kolonialisme, gender en historische gebeurtenissen.
|
Viering van internationale vrouwendag met Gnawa, Soefi en Arabo-Andalusische muziek
Ter ere van internationale vrouwendag op 8 maart speelt Hind Ennaira een speciaal soefi-programma samen met leden van Amsterdams Andalusisch Orkest. Voor- en na de voorstelling draaien DJ's Marieke Mckenna en Silk in de foyer.
Hind Ennaira is geboren in Essaouira (Marokko), de bakermat van de Gnawa-kunst, Afro-Marokkaans en woestijn-blues, verdiepte zich op zeer jonge leeftijd in dit bijzondere muziekgenre. Een wereld die in eerste instantie alleen toegankelijk leek te zijn voor mannen. Vandaag de dag is Hind, als een van de twee gnawiat, een sleutelfiguur in de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse kunstvorm ook bestemd is voor vrouwen.
Voor- en na de voorstelling draaien DJ's Marieke Mckenna en Silk in de foyer
Marieke Mckenna
Marieke maakte eerder de podcast ‘Roots & Threads’ voor NPO Soul & Jazz, waarin ze verschillende muzikale stromingen onderzocht en op zoek ging naar de wortels van de muziek. In haar wekelijkse radio uitzending staat Marieke garant voor een avontuurlijk, inspirerend en uitdagend muzikaal uur: soul & jazz vormen het beginpunt, maar ook niet-Westerse muziek, folkmuziek, cross-over genres en meer zullen te horen zijn.
Silk (Natousch Gerritsen):
Natousch Gerritsen, a tour de force op dj-gebied. Met een eclectische verzameling platen en een oor voor pakkende hooks. Ze neemt je mee op een rit dat een melodieuze reis belooft vol funky post-punk beats. Als leadzangeres van de band TOUSCH en tevens een belangrijk lid van de Amsterdamse band Relax Head Man reikt haar expertise verder dan de microfoon. Met het samenstellen van levendige post-punk, funk en new wave-bangers uit de jaren 80, wil ze haar publiek laten dansen op haar set wanneer ze zelf niet op of rondom het podium kan bewegen.
Hind Ennaira werd geboren in Essaouira (Marokko), de bakermat van de Gnawa-kunst, Afro-Marokkaans en woestijn-blues. Op zeer jonge leeftijd verdiepte zij zich in dit bijzondere muziekgenre, een wereld die in eerste instantie alleen toegankelijk leek te zijn voor mannen. Vandaag de dag domineert Hind, als een van de twee gnawiat, de Gnawa muziekscene. Spelend op haar Guembri-instrument bewijst ze aan de wereld dat deze traditionele Marokkaanse folklore ook bestemd is voor vrouwen. Ze richtte haar eigen band op waarmee ze optreedt in Marokko en het buitenland. Hind staat bekend als een van de ‘maâlems’ die met haar optredens volle zalen trekt.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) speelt verschillende muziekvormen uit diverse tijdsperioden en stijlen. Van Granada tot Bagdad, van het rijke Arabo Andalus repertoire tot de mystieke Oosterse muziek, en van de geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld tot de volkse muziek uit de Maghreb. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland. Niet alleen houden zij samen het traditionele Arabo-Andalusische repertoire levend, maar ook spelen zij improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volksmuziek uit de Maghreb. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch (Marcel Khalife en Sami Yusuf) tot jazz (Metropole Orkest) en flamenco (Estrella Morente). Naast deze repertoires zet het AAO zich ook in voor muzikale verdieping en staat het orkest ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de Malhoun, (Sanaa Maharati). Naast de Andalusisch repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.
Korzo Zaal