Duur | 90 min |
Onderdeel van | Here we live and now |
Het gebeurt hier en nu in dansstad Den Haag
Here We Live And Now is hét moment om nieuwe makers uit de danswereld te ontmoeten. Ieder jaar nodigen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) drie makers uit om binnen een kort creatieproces een voorstelling te maken. Dit jaar verwelkomen we ook een maker van The Place in Londen: Yukiko Masui. Onze eigen huismaker Constantin Trommlitz volgde een residentie van acht maanden bij K3 - Centre for Choreography | Tanzplan Hamburg voor zijn aankomende stuk 'Antibodies' dat ook in première gaat tijdens Here We Live And Now.
Korzo, The Place en K3 - Centre for Choreography | Tanzplan Hamburg zijn allemaal lid van het European Dance Development Network (EDN). EDN is een netwerk van dansontwikkelingsorganisaties in Europa, die samenwerken voor een duurzaam, progressief en rechtvaardig veld van hedendaagse dans.
De volgende makers presenteren nieuw werk: Constantin Trommlitz (Korzo), Yukiko Masui (The Place) en Charlie Skuy (NDT). Samen vormen hun stukken een gevarieerde dansavond.
Makers
Yukiko Masui | The Place
Yukiko Masui heeft een Choreography Award van DanceXchange en een Akram Khan mentoring Award van Sky Arts ontvangen en is Work Place Artist bij The Place. Masui komt oorspronkelijk uit Tokio, Japan. Ze begon haar opleiding in Hip Hop, Ballroom en Latin, waar ze haar passie voor dans en beweging ontwikkelde. Ze verhuisde naar Londen om een opleiding in Contemporary Dance te volgen, waar ze haar MA voltooide als onderdeel van Transitions Dance Company.
Masui heeft gewerkt als choreograaf en bewegingsregisseur in het theater, waaronder Miss Julie in Southwark Playhouse; Toy Show the Musical van RTE in Dublin Convention Centre; A Little Night Music in Story House; Say Yes to Tess, Leeds Playhouse; Guy: a New Musical in The Bunker; Taming of the Shrew voor Two Gents; en Urine Town in het London College of Music.
Masui is medeoprichter van SAY, die geassocieerde artiesten zijn bij DanceEast en met hun eigen show the album internationaal hebben getourd. Onlangs maakten ze deel uit van het creatieve team als bewegingsregisseurs voor Romeo and Juliet, met Tom Holland in de hoofdrol, in The Duke of York's Theatre en The Effect, geregisseerd door Jamie Lloyd, in het National Theatre in Londen en The Shed in New York.
Charlie Skuy | NDT
Charlie Skuy is een Canadese choreograaf en kunstenaar die in Nederland woont. In 2018 sloot hij zich aan bij Nederlands Dans Theater en terwijl hij fulltime danste, creëerde hij talloze werken voor het choreografisch platform van het gezelschap. Zijn werk heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Copenhagen International Choreography Competition. Voor zijn duet KEVIN won hij de Conny Janssen Danst Partner Award op de RIDCC 2023.
Charlie heeft ook een groot aantal dansfilms geregisseerd en zelf geproduceerd. Sommige daarvan zijn onlangs bekroond en vertoond op CINEDANS '23 en de Nederlandse Dansdagen.
In 2023 creëerde hij een avondvullend werk voor 3 dansers op Origen Festival (Zwitserland), en in 2024 creëerde hij een nieuw werk voor Conny Janssen Danst.
Charlie's passie voor films, danstheater, beeldende kunst en droomlogica (David Lynch) opent verschillende werelden en beelden waarin hij zijn relatie met angst, dissonantie en leeftijd onderzoekt.
Constantin Trommlitz | Korzo
Constantin Trommlitz (1996) is een Duitse danser, choreograaf en filmmaker. Zijn achtergrond in breakdance is nog steeds van grote invloed op zijn werk als choreograaf en filmmaker. In Nederland danste hij met gezelschappen als Danstheater AYA en ISH Collective. Zijn vriendschap met Zino Schat – oprichter van Fractal Collective – leidde tot veel gezamenlijk werk, zowel in dansvoorstellingen als in filmwerk. Sinds 2022 is Constantin huismaker bij Korzo.
Gedurende zijn loopbaan heeft Constantin ontdekt dat hij zijn dans- en filmkennis niet hoeft te scheiden, maar dat deze prima gecombineerd kunnen worden. In zijn werk probeert hij dans en film op onconventionele manieren samen te laten smelten, om zo persoonlijke verhalen te kunnen vertellen.
Charlie Skuy | The Stomach
Ik stel me al onze diepste gevoelens voor als één.
Op die manier kijk ik in mezelf en zie ik eenzaamheid, leven, vreugde en verdriet met een gevoel van rust.
Als ik naar ze kijk, zijn ze vreemd en vertrouwd.
Als een persoon, half gemaakt van rook, gedroomd.
Ik ontmoet mezelf.
Door hen te worden, kan ik glimlachen en huilen tegelijk.
Credits
Uitgevoerd en gemaakt door: Kenzo Kusuda and Charlie Skuy | Concept en regie: Charlie Skuy | Kostuum en scenografie: Charlie Skuy | Muziek: Charlie Skuy | Aanvullende muziek: Fohat- Visions, Phurpa , Requiem in D minor, Op. 48:IV Pie Jesu- Gabriel Fauré Lichtontwerp: Lisette van der Linden | Coaching: Dimo Milev | Marketing: Mitchell-lee van Rooij | Productie: Gerard Sangrà Navarro, Chris Romeijnders
Yukiko Masui | RONIN 0
Treed binnen in de wereld van RONiN 0, waar dans, zwaardvechten en geavanceerde digitale projecties samenkomen om het verhaal te vertellen van een eenzame vrouwelijke zwaardvechter die zich een weg baant door eer, veerkracht en overleving in een door mannen gedomineerde wereld. Geïnspireerd door de erfenis van de Japanse ronin - samoerai zonder meesters die volgens hun eigen code leefden - volgt deze voorstelling de reis van een onverschrokken vrouwelijke zwaardvechter die het opneemt tegen machtige tegenstanders en zowel zichzelf als degenen die op haar pad komen uitdaagt.
Door middel van krachtige choreografie neemt RONiN 0 het publiek mee op een reis door de vier seizoenen van Japan, die elk een nieuw hoofdstuk van het verhaal van de heldin weerspiegelen. Van de bloei van de kersenbloesems in de lente tot de stille sneeuw van de winter, elk seizoen weerspiegelt de veranderende landschappen van haar innerlijke en uiterlijke gevechten.
RONiN 0, geregisseerd door de bekroonde choreograaf Yukiko Masui, combineert hedendaagse dans met de opvallende precisie van martial artistry en belichaamt de geest van een krijger die alleen staat. Deze voorstelling mengt traditionele thema's met dynamische bewegingen en creëert zo een meeslepend onderzoek naar identiteit, veerkracht en verzet tegen tegenslag.
Credits
RONiN 0 is in opdracht en coproductie van The Place en wordt gesteund door Arts Council England, Cockayne - Grants for the Arts, The London Community Foundation en The Sasakawa Foundation. En gesteund door Kakilang.
Choreograaf: Yukiko Masui | Zwaard- en stuntspecialist: Kashmir Leese | Digitaal kunstenaar: Barret Hodgson | Componist: Ruth Chan | Uitvoerenden: Cher Nicolette en Jacob Lang | Techniek: Wilbert van den Boogert
Constantin Trommlitz | Antibodies
“Antibodies” brengt de rauwe eerlijkheid en realiteit van pijn over. Twee dansers delen hun ongefilterde relatie met pijn - soms lijden ze afzonderlijk van elkaar en soms vinden ze juist zorg en acceptatie bij elkaar. Constantin transformeert de beperking van pijn in een motor voor zelfexpressie en virtuositeit.
Het duet voegt elementen van Breaking en Hedendaagse dans samen tot een innovatieve bewegingstaal die de gevoelige relatie tussen de dansers en hun eigen verhalen over pijn benadrukt.
Credits
Artistieke regie / Choreografie: Constantin Trommlitz | Choreografie & uitvoering: Constantin Trommlitz in samenwerking met Lara Szymanski Canaro | Componist: Tom van Wee | Lichtontwerp: Sanne Rosbag | Kostuum: Evita Rigert | Dramaturg: Marc Maris | Coaching: Miller de Nobili & Niklaus Bein | Marketing: Mitchell-lee van Rooij | Productie: Mirjam Zwanenburg | Co-productie: K3 Hamburg
Met dank aan: Anne Suurendonk, Emma Hanekroot, Johannes Szilvassy
Dit seizoen bieden we een aantal voorstellingen aan waar jij zelf de prijs kiest. Door het "pay what you can" principe krijgen mensen die minder te besteden hebben toch de kans om een voorstelling te zien. Bezoekers die wat meer te besteden hebben, kunnen een iets hogere prijs kiezen die dit systeem mogelijk maakt. Zo maken we de drempel lager voor mensen die twijfelen over de ticketprijs en nodigen we andere bezoekers uit om samen met ons hun draagkracht in te zetten voor een ander. En kunnen nog meer mensen van ons aanbod genieten.
Als je kaartjes koopt voor deze voorstellingen kies je de prijssoort die jij kan missen. Je hoeft dus geen pas aan te schaffen of een speciale route te volgen. Je kiest gewoon de prijs die dan bij jou past en dat kan de volgende keer ook een andere prijs zijn. Je zit dus nergens aan vast.
Op 18 December bieden we "pay what you can" aan voor Here We Live And Now. Bestellen kan gewoon via de website.
Korzo Zaal