
Korzo Zaal
CaDance Festival: Deep Time

Choreografie, concept, regie | Astrid Boons |
Duur | 60 min |
Onderdeel van | CaDance Festival |
- Filosofisch
- Zelfreflectie
- Vertragend
- Gedetailleerd
- Lichamelijke Bewustwording
Is ons aanpassingsvermogen eindig?
Choreograaf Astrid Boons imponeert met haar sculpturale benadering van dans, die diep onder de huid kruipt. Gedreven door existentiële vraagstukken verweeft ze filosofische en emotionele lagen tot een eigen fysieke taal. In haar nieuwe drieluik, waarvan Deep Time het tweede deel is, onderzoekt Boons wat het betekent om mens te zijn in een steeds digitaler tijdperk. Ze nodigt ons uit om opnieuw contact te maken met ons lichaam en na te denken over hoe we willen en kunnen (samen)leven.
Waar het eerste hoofdstuk KHÔRA filosofeert over een nieuwe postmenselijke wereld, verkent Deep Time de grenzen van ons aanpassingsvermogen in dit parallelle universum. Via shapeshifting gebruiken drie performers natuurlijke elementen uit hun nieuwe omgeving om te overleven. In deze transformaties herdefiniëren ze zowel hun identiteit als de onderlinge verbindingen.
Boons werpt een intrigerende vraag op: is ons aanpassingsvermogen eindig? En wat betekent dit vermogen om te muteren voor ons mens-zijn? Deep Time is een fysieke reis die ons uitnodigt om na te denken over de evolutie van de mensheid.

"Deze voorstelling heeft een ander gevoel dan Khôra. Er zitten veel fysieke momenten in, maar voelt tegelijkertijd misschien wat zachter. Ik werk met het idee dat als we willen evolueren, we dit alleen kunnen doen als we ons kunnen aanpassen. In dit werk onderzoek ik hoever die aanpasbaarheid kan gaan. De drie fantastische dansers geven leven aan de andere wezens die in ons zitten en omarmen zo het idee dat we niet een ding hoeven te zijn, maar juist verschillende dingen tegelijk kunnen zijn. Dit wordt kracht bijgezet door een licht design van Fudetani Ryoya en muziek van Miguelángel Clerc Parada. Verder zijn er de prachtige kostuums van Bregje Van Balen."
— Astrid Boons
Componist en onderzoeker Miguelángel Clerc is een vaste waarde in het werk van Astrid Boons. In de 7 stukken die ze samen hebben gecreëerd hebben ze een unieke werkwijze ontwikkeld waarin ze dans en muziek niet als afzonderlijke elementen zien, maar als componenten die samen de wereld creëren waarin zij het publiek willen meenemen. Miguelángel benadert sound als een landschap waarin de lichamen van de dansers zich situeren en dat resoneert in hun lichamen. Tegelijkertijd beïnvloeden de lichamen ook weer dat muzikale landschap. De post-disciplinaire methode die Astrid en hij samen hebben ontwikkeld, passen ze toe in Deep Time.
Miguelángel schrijft zelf over Deep Time: “For Deep Time, the starting points are a set of digital instruments and feedback setups developed during the creation of Khôra. Drawing from notions, theories, and ideas about the origins of music, Deep Time will explore how vocalizations, body movements, and communal activities can lead to musicality and musical manifestations. How can music emerge in Deep Time’s world? What is music in this parallel universe? Is there music in Deep Time, the acoustic promise of becoming music? Exploring these notions and questions will be central to developing the musical material. The digital instruments will process the live acoustic input of the dancers and the space, generating adaptive and transforming rhythmical patterns and musical textures.”




Meer info

Over Astrid Boons
Astrid is gefascineerd door het verkennen van beweging en de diepere lagen van lichaam en geest. Met elke creatie vraagt ze zichzelf, haar dansers en haar publiek om de tijd te nemen en te ervaren hoe de intelligentie van het lichaam zich ontvouwt. Haar voorstellingen reiken daardoor voorbij een oppervlakkig narratief en gaan terug naar het pure lichaam. Het geeft haar bewegingstaal zowel een sculpturale als organische kwaliteit die het werk tastbaar en intens maakt.

Over het drieluik KHÔRA
Het drieluik KHÔRA verkent ons menszijn in dit digitale tijdperk. Het drieluik omvat drie voorstellingen, workshops, open tafel gesprekken en samenwerkingen met wetenschappers van de Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en Erasmus Universiteit. De eerste voorstelling in de reeks is KHÔRA (2023). Het tweede hoofdstuk 'Deep Time' gaat in première tijdens het CaDance festival 2025 en reist in 2025-2026 door het land.
Stapelkorting bij CaDance – Beleef meer, betaal minder! Wil jij niets missen van het CaDance festival? Profiteer van onze exclusieve stapelkorting met 20% korting op elk ticket!
Hoe werkt het?
Stel je eigen programma samen, bezoek minimaal twee evenementen en geniet van de voordelen van stapelen met de voorstellingen die wij aanbieden. Hoe meer je ziet, hoe meer je bespaart! Via onderstaande knop kan je op geselecteerde voorstellingen een mooie korting bij elkaar sparen.
Op zaterdag 17 mei is er na de voorstelling een nagesprek met Astrid Boons. Moderator is Jan Willem Troost. Hij gaat verder in op de filosofie van Astrid: "Ik geloof sterk in de noodzaak om na te denken over de richting waarin wij als samenleving bewegen. Nu we steeds verder evolueren in het digitale tijdperk, belanden we in een zone waarin we de mens ‘upgraden’ om te kunnen overleven. Technologie, die ons leven ogenschijnlijk eenvoudiger maakt, lijkt ons lichaam steeds minder belangrijk te maken. In mijn werk wil ik contact maken met onszelf door het lichaam te ervaren - niet alleen individueel, maar ook samen."
Credits
Choreografie, concept, regie: Astrid Boons
In samenwerking met en gedanst door: Karolina Szymura, Spencer Dickhaus en Reiko Ohta
Compositie: Miguelángel Clerc Parada
Dramaturgie: Eva Martinez
Lichtontwerp: Fudetani Ryoya, Lisette van der Linden metAstrid Boons
Uitvoering van het kostuum: Hermien Hollander
Onderzoekers: Prof. Doc. Henk Hoekstra, Tamara de Groot MPhil, Bernadette van Heel MSc
Productie: Khôra / Astrid Boons in coproductie met Korzo en SHIFFT (in het kader van iCoDaCo, co-founded door de Europese Unie
Met de steun van: Impulstanz (in het kader van Life Long Burning – Futures Lost and Found, co-founded by the European Union), c o r s o, DansBrabant

Korzo Zaal