Korzo

FOOD van Michael Zandl: eten als fenomeen in hedendaags circus

Eten doen we allemaal. Maar wat gebeurt er als voedsel meer wordt dan alleen iets om jezelf mee te voeden? Als het macht, privilege én een vermakelijke circusvoorstelling wordt?

 

 

Spelen met eten
In FOOD van de Oostenrijkse circusartiest en maker Michael Zandl, verandert de handeling van eten in een speelse maar verontrustende spiegel van onze moderne samenleving. Het is een woordeloze, absurde en geestige verkenning van consumptie, vol acrobatiek en objectmanipulatie. We zien hoe de grenzen tussen verlangen en noodzaak vervagen, waardoor er iets grotesks, verrassends en verontrustend hypnotiserends ontstaat. De voorstelling gaat in première bij zijn thuisbasis, producent Korzo in Den Haag.

Een collectieve stem vol uniek talent
Gedurende twee jaar en na wel tien residenties, heeft Michael FOOD gecreëerd samen met de performers van de voorstelling: jongleur en objectmanipulator Fidel Rott, Chinese pole-artiest Jakob Vöckler en de acrobatische tweeling Karin & Hedvig Brodén. Die laatsten werden in de categorie Icarische spelen en partneracrobatiek genomineerd voor de BNG Circusprijs 2024. Alle vier performers studeerden aan Codarts en brengen hun eigen artistieke taal, fysiek en visie mee aan tafel.

“Met de meesten van hen heb ik al eerder gewerkt,” zegt Michael. “En hoe beter ik ze leer kennen, hoe meer ik kan bouwen rondom dat wat hen uniek maakt – of dat nu Jakobs clowneske gezag is, of de visuele illusie van de tweeling.”

In de voorstelling wordt er overigens niet alleen gereflecteerd op eten als manier om te consumeren, maar ook op de creativiteit van de daad zelf. Zo wordt er aan iets gebouwd wat complex is en gelaagd, met meerdere perspectieven die samenkomen.

Een microkosmos
Met deze voorstelling sluit Michael ook als eerste maker gespecialiseerd in circus, zijn vijfjarige makersresidentie bij Korzo Theater af. Daar bewees hij een veelzijdig artiest te zijn, dat zien we dan ook terug in FOOD waar het decor gebaseerd is op prototypes die hij grotendeels zelf ontwikkelde. Daardoor is het decor méér dan een tijdelijke setting. Het is een volledige microkosmos, verweven in het verhaal van FOOD en tot leven gebracht door de performers: de één vast in de muur, niet in staat om te eten; de ander voor een voedselproducerende koelkast die nooit leeg raakt.

FOOD voor je brein
Hoewel iedereen een relatie heeft met voedsel, wilden Michael en zijn mede-makers voorkomen dat de voorstelling belerend of sturend zou worden. “We zijn hier niet om iemand de schuld te geven of om te zeggen wat goed of fout is in consumptie,” zegt hij. “Maar de manier waarop we voedsel produceren, wie er toegang toe heeft, hoe het wordt gepromoot – dat zegt veel over waar we nu staan. Het is een perfect excuus om er over door te praten.”

Verwacht dus geen eenduidige boodschap. Want FOOD nodigt het publiek uit om tussen de (visuele) regels door te lezen.

FOOD gaat in première bij Korzo op 26 september tijdens Festival Cirque Mania en zal vanaf het najaar van 2025 internationaal touren.

Bekijk ook

FOOD

Michael Zandl, Fidel Rott, Hedvig Brodén, Jakob Vöckler en Karin Brodén., 10+

20.15 - 21.15

Korzo Zaal

Bekijk ook

Haags circusfestival Cirque Mania heeft al 10 jaar oog voor circus    

Tien jaar jong, twintig edities sterk: Cirque Mania van Korzo Theater heeft oog voor circus, hart voor talent en staat als een huis. Het enige circusfestival van Den Haag groeide de afgelopen jaren...

Verder lezen

Choreografe Zoë Greten (23) winnaar van Leo Spreksel Award 2025

In Korzo werd zondagmiddag 18 mei tijdens CaDance de Leo Spreksel Award voor de 4e keer uitgereikt. Direct na de voorstelling Tender Resistence door Faizah Grootens van de winnaar in 2023, nam...

Verder lezen